La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

L’organització territorial de Catalunya

Presentaciones similares


Presentación del tema: "L’organització territorial de Catalunya"— Transcripción de la presentación:

1 L’organització territorial de Catalunya
Adrià Montserrat Gerard Puig Sergi Sabatés Marc Verdaguer

2 Esquema de la presentació
Introducció Bibliografia i fonts de documentació Situació de la unitat dins del currículum Metodologia Presentació de les sessions Criteris d’avaluació Conclusions

3 Introducció El tema va sorgir de la problemàtica actual sobre la reimplantació de les vegueries. La nostra unitat didàctica es basarà en les fonts fotogràfiques, com a recurs didàctic principal.

4 Bibliografia i fonts d’informació
En el transcurs del treball ens hem basat en fonts d’informació audiovisuals, fent recerca en diferents pàgines web, per extreure la informació teòrica del tema i un vídeo sobre la creació de les províncies i regions.

5 També hem utilitzat el currículum com a font d’informació, per establir els continguts, objectius, competències i criteris d’avaluació de la unitat didàctica.

6 La unitat dins el currículum
La nostra unitat didàctica està ubicada dins de la temàtica general que apareix en el currículum anomenada “Persones, cultures i societats”. El tema de la divisió territorial apareix al Cicle Superior. Per tant, nosaltres hem dirigit l’hem dirigit a 6è de Primària.

7 Objectius d’aprenentatge
Continguts Comarques i províncies de Catalunya Història de la divisió territorial de Catalunya i el seu context històric a cada moment. Les vegueries: definició, quines són, on estan ubicades, quines són les seves seus... Objectius d’aprenentatge Comarques i províncies de Catalunya Història de la divisió territorial de Catalunya i el seu context històric a cada moment. Les vegueries: definició, quines són, on estan ubicades, quines són les seves seus...

8 Competències bàsiques
Situar-se en l’espai, orientar-s’hi i desplaçar s’hi utilitzant plànols i mapes. Utilitzar críticament fonts d’informació que usin diferents tipus de suport per observar i analitzar l’entorn. Expressar idees i organitzar informacions de problemes i fenòmens geogràfics, històrics, socials, naturals i tecnològics, Utilitzar convencions cartogràfiques, matemàtiques i científiques i saber-les interpretar. Competències comunicatives Utilitzar habilitats per a la recollida i tractament de la informació.

9 Metodologia Actitud del mestre dialogant i reflexiva envers la classe.
La metodologia que aplicarem al llarg de la unitat didàctica serà una metodologia activa. Aquesta metodologia seguirà unes característiques: Actitud del mestre dialogant i reflexiva envers la classe. Els alumnes realitzen el paper d’alumnes -investigadors. L’alumne és el protagonista del seu aprenentatge. Gaudeixen de llibertat per treballar els aspectes que més els agraden dins del tema.

10 Amb l’aplicació d’aquesta metodologia volem aconseguir:
Un grau més elevat d’implicació i motivació per part de l’alumnat. Que els nens aconsegueixin un aprenentatge significatiu i que els resulti útil. Millorar diversos conceptes, ja siguin teòrics, pràctics o de valors.

11 ACTIVITATS D’APRENENTATGE
TÍTOL – DESCRIPCIÓ TEMPS RECURSOS ESPAI Sessió 1: Breu introducció teòrica a la divisió territorial. Adjuntar documentació per a l’alumne sobre les vegueries. Activitat d’avaluació inicial: Exercici de divisió del territori Discussió sobre la divisió territorial de Catalunya. Síntesi sobre les propostes de divisió i conclusió final 1h Avaluació inicial Classe Sessió 2 : Explicació de la divisió territorial de Catalunya segons els convents jurídics de l’imperi romà Relació amb continguts de l’edat històrica corresponent que els alumnes ja saben Activitats pràctiques sobre el tema Full 1 d’activitats Sessió 3: Explicació de la divisió territorial de Catalunya segons les divisions eclesiàstiques dels visigots Relació amb continguts de l’edat històrica corresponent que els alumnes ja saben. Activitats pràctiques sobre el tema. Full 2 d’activitats Sessió 4: Explicació de la divisió territorial de Catalunya segons els valiats àrabs Full 3 d’activitats Sessió 5: Activitat de síntesi dels continguts treballats fins ara (fitxa i discussió) Activitats que serviran d’avaluació intermèdia respecte els progrés en el tema dels seus alumnes Full 4 d’activitats

12 Sessió 6: Les vegueries. Explicació de l’origen i divisió en vegueries Explicació breu del context històric de la República, la guerra civil i la postguerra Vídeo de la divisió territorial de la República i la guerra civil Relació amb continguts de l’edat històrica corresponent que els alumnes ja saben. Activitats pràctiques sobre el tema 1h Full d’activitats 5 Classe Sessió 7: Sortida al Museu d’Història de Catalunya (exposició sobre la divisió territorial durant la història) Sortida Sessió 8: Explicació de la reimplantació de les vegueries. Discussió de la proposta de divisió territorial Diferencies i semblances entre la divisió per comarques i la divisió per vegueries. Full d’activitats 6 Sessió 9: Síntesi amb activitats de repàs i ampliació de tots els temes treballats, fent especial atenció a la divisió territorial en vegueries Ordinadors Aula d’informàtica Sessió 10: El joc de les vegueries

13 Sessió 10 Joc de les vegueries joc de pistes Lloc: Pati gran o parc
Grups de 4 o5 alumnes Instruccions (joc consta de 3 parts es van repetint): 1- El mestre dona una prova a cada grup d’alumnes. Proves Muntar puzles sobre l’organització territorial a Catalunya ex: Mapa de Catalunya en blanc i completar-lo amb les comarques, que vindrien a ser les peces.

14 Sessió 10 Al acabar el puzle l’han de girar i trobaran escrit una pista. 2- Desxifrar la pista Els portarà a un lloc del pati o parc. ex: “Darrere hi brolla aigua”. Buscar un sobre per la zona (dins apareix formulada una pregunta).

15 Sessió 10 - Escriure la resposta i entregar-la al mestre.
3- Respondre la pregunta que apareix al sobre. Relacionada amb la Unitat Didàctica Per exemple: “A l’any 1833 s’aprovà l’existència de 4 províncies a Catalunya, quines són?” - Escriure la resposta i entregar-la al mestre. Llavors el mestre tornarà a donar a grup una prova (part 1) que els portarà a pista (part 2) i trobar el sobre amb la pregunta (part 3) preguntes

16 Sessió 10 Finalment el mestre tindrà 4 respostes de cada grup. Les haurà de posar en comú amb tots els alumnes alhora i veure els errors (en forma de debat). - Guanya el grup que ha fet menys errors.

17 Criteris d’Avaluació - Utilitzar plànols i mapes a diferents escales i interpretant els diferents signes convencionals, així com fotografies aèries. - Resums, qüestions plantejades a classe i elaboració de frisos cronològics. - Conèixer els aspecte històrics més rellevants de Catalunya. - Conèixer les divisions territorials principals en què Catalunya està o ha estat dividida. - Participació i argumentació en els debats. - Saber treballar cooperativament

18 Criteris d’Avaluació Per a l'avaluació d'aquesta unitat didàctica serà sumativa i continuada, en la que tots els treballs realitzats comptaran per a la nota. La distribució serà la següent: Avaluació Inicial Orientació pel mestre. No comptarà per a la nota dels alumnes Avaluació Intermèdia 70% Aquesta avaluació ha de reflectir totes les activitats que hem desenvolupat per assolir els objectius programats. Avaluació final 30% Joc de les vegueries. Però serà important la participació i reflexió del debat. Instruments d'avaluació: El joc de les vegueries, activitats realitzades a classe, observació del professor i esforç dels alumnes.

19 Reflexions i Conclusions
Primerament només volíem treballar les divisions territorials, però vam creure necessari treballar també la història. Multitud de continguts teòrics. Contrarestar amb activitats pràctiques Motivació No és fàcil treballar història a primària. Satisfets de la unitat didàctica i ens agradaria poder-la posar a la pràctica. Conscients no és una UD fàcil. El mestre l’ha de tenir molt ben preparada i coordinada alhora de posar-la a la pràctica


Descargar ppt "L’organització territorial de Catalunya"

Presentaciones similares


Anuncios Google