La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

EL PAISATGE DE CATALUNYA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "EL PAISATGE DE CATALUNYA"— Transcripción de la presentación:

1 EL PAISATGE DE CATALUNYA

2 PAISATGE El paisatge és l'aspecte que té una part de la superfície terrestre. Els paisatges estan formats per elements naturals i humans. Els elements naturals del paisatge son: -Relleu -Vegetació -Aigua

3 PAISATGE Paisatge d'interior: -muntanya - plana Paisatge de costa
Els elements humans son els que han construït les persones. Segons la seva proximitat al mar i les característiques del relleu els paisatges poden ser: Paisatge d'interior: -muntanya - plana Paisatge de costa

4 PAISATGE DE MUNTANYA

5 Població de muntanya A la muntanya la gent viu en pobles petits i masies situats a les valls. Els habitants treballen principalment en l'agricultura, la ramaderia i en petites industries artesanals (formatge,llet, carn i fusta).

6 La població de muntanya
En algunes zones també tenen importància les activitats relacionades amb el turisme (esquí, esports d'aventura, turisme rural i la construcció).

7 El clima a la muntanya A la muntanya el clima canvia segons l'estació de l'any. A l'estiu fa una calor suau durant el dia, a la tarda son freqüents les tempestes i a la nit refresca. A l'hivern fa molt fred i neva a les parts més altes. La temperatura disminueix a l'altitud d'un grau per cada 100 m.

8 COM ES FORMEN LES MUNTANYES
Una muntanya és una elevació natural del terreny. La superfície de la terra esta dividida en diverses parts,com les peces d'un trencaclosques, aquestes peces no estan quietes sinó que es mouen molt lentament. Quan dues peces xoquen molt de temps es produeix un plegament que dona lloc a la formació de les muntanyes.

9 Paisatge de plana

10 Població de Plana La població de les comarques de plana es dedica a:
Agricultura: S'hi fan plantacions. Hi ha conreus de seca i de regadiu. Ramaderia. Criada en granges: Porcina (porcs) Bovina (vedells) Ovina (ovelles) aviram (gallina) Indústria-tèxtil i a l'alimentària.

11 CLIMA DE PLANA Les temperatures són molt extremes: -Estius calorosos.
Quin temps fa? Les temperatures són molt extremes: -Estius calorosos. -Hiverns freds. -Primavera i tardor suaus. -La boira és molt característica.

12 PLANTES DE PLANA Hi trobem: Roure Alzina Pi blanc Farigola RomanÍ
Espígol

13 Com s'alimenten els arbres i les plantes
Les plantes fabriquen el seu aliment a partir de: Sals minerals Aigua Llum del sol Diòxid de carboni. La mescla de d'aigua + sals minerals s'anomena SABA BRUTA. Puja Per la tija per arribar a les fulles. La SABA BRUTA es transforma en SABA ELABORADA que es l'aliment de les plantes.

14 Animals de plana Hi trobem: Llebres Senglars Guineus Ocells com:
Conills Senglars Guineus Ocells com: Cigonyes blanques Trencapinyes Perdiu

15 Paisatge de costa

16 Clima de costa Les temperatures son molt agradables:
Els hiverns son suaus L' estiu calorosos Primavera i tardor son més plujosos. La influència del mar fa que les temperatures siguin més suaus.

17 Clima de costa Les temperatures son molt agradables:
Els hiverns son suaus. L'estiu calorós. Primavera i tardor son més plujosos. La influència del mar fa que les temperatures siguin més suaus.

18 Plantes de costa Les especies vegetals més comunes són:
Les alzines sureres. Els margallons. Els pins pinyoners. I també els arbustos com: Galzerans Estepes blanques

19 Animals de costa Trobem fauna diversa com: Bernats pescaires
Ànec collverd Gavines Esparvers Puputs Senglars

20 L'aigua

21 Perquè l'aigua del mar és salada?
El mar conte una mitjana de 35 grams de sal per cada litre d'aigua . Es tracta de minerals provinents de les roques terrestres que el rius arrosseguen.

22 Amb la calor l'aigua s'evapora però les sals es queden i s' acumulen.
Com això ha estat durant milions i milions d'anys l'aigua del mar és salada.

23 Cicle de l'aigua 1-L'aigua s'evapora . 2-Es formen els núvols.
3-Precipitació(plou o neva) 4-L'aigua cau damunt la terra. 5-L'aigua torna al mar.

24 Fons marí Hi ha grans serralades i fondalades com a terra ferma .
A les profunditats no hi arriba la llum . Allà hi viuen animals com calamars gegants i peixos abissals

25 Mar contaminat Els mars i oceans son abocadors finals de gairebé totes les deixalles generades pels humans. Les principals vies de contaminació son les següents: el petroli i els productes químics.

26 TSUNAMI Un tsunami, és una sèrie d'ones
massives que poden tenir lloc després de: -Terratrèmols -Activitat volcànica -Esllavissaments submarins -Grans trossos d'illa esllavissant- se al mar. - Moviments tectònics. Un tsunami té una gran potència destructiva que pot provocar fortes inundacions.

27 Els rius Un riu és una corrent d'aigua natural. Posseeix un cabal determinat i desemboca en el mar, en un llac o en un altre riu, en aquest cas es denomina afluent. Algunes vegades acaben en zones desèrtiques on les seves aigües es perden per infiltració i evaporació. Quan el riu és curt i estret, rep el nom de riera o rierol.

28 EL CURS D'UN RIU En el curs d'un riu hi poden distingir parts:
curs alt En el seu naixement la força de l'aigua arrenca roques i terra i les arrossega cap avall.

29 EL CURS D'UN RIU Curs mitjà
És el pas per les terres planes. Rep aigua d'altres rius (afluents). El riu es fa mes ample i porta molta aigua. L'aigua transporta els materials que ha arrencat al curs alt.

30 EL CURS D'UN RIU Curs baix
És el final del riu. L'aigua baixa lentament fins al mar, on desemboca i es dipositen els materials.

31 Depuradores: sistema clàssic
1- Bombar l'aigua dels rius. 2- Passar l'aigua per un filtres que agafar els residus més grossos 3- Tirar productes coagulants que fan que s'ajuntin les partícules. 4- Passar l'aigua per la sorra. 5-Tirar ozó que destrueix els bacteris. 6- Passar l'aigua per carbó actiu. 7- Tirar clor

32 DEPURADORES: Sistema modern
1- Bombar l'aigua dels rius. 2- Passar l'aigua per un filtres que agafar els residus més grossos 3- Tirar productes coagulants que fan que s'ajuntin les partícules. 4- Passar l'aigua per la sorra. 5- Passen uns microfiltres. 6- Passen per uns nanofiltres. 7-Els raigs ultraviolats destrueix els virus o bacteris.


Descargar ppt "EL PAISATGE DE CATALUNYA"

Presentaciones similares


Anuncios Google