La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Amb quina foto us identifiqueu el dia a dia a l’aula?

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Amb quina foto us identifiqueu el dia a dia a l’aula?"— Transcripción de la presentación:

1 Amb quina foto us identifiqueu el dia a dia a l’aula?

2

3

4

5

6

7 El paper de la mestra: Perd l’autoritat informativa però no la instructiva Potencia l’emergència del pensament, fent i provocant preguntes, més que no pas donant respostes. Fa de conductora, mediadora, líder …. Responsable del paper individual i col·lectiu

8 QUÈ HI HA DARRERA D’AQUESTA MANERA DE TREBALLAR?

9 MARES I FILLS/ES DE LA NOSTRA CLASSE ESCOLA D’ESTIU WEB 2.0 LES WIKI Una història... en la que tot s’esdevé alhora

10 A aprendre, també se n'aprèn... Com aprenem nosaltres

11 Què fem el dia a dia amb els nostres infants? ENSENYAR CONTINGUTSPENSAR INTEL·LIGÈNCIA PENSAMENT innata -S’ensenya a pensar millor per si mateix. -Fomentar l’esperit crític ADAPTAR-SE AL NOU CONTEXT Esdevenir competents com a persona, com a professional i com a ciutadà al llarg de la vida.

12 DIÀLEG: com a eina i actitud (per comprendre i conviure) Exercici de sortir d’un mateix i descobrir l’altre LLENGUATGE JOALTRES LLENGUATGE: mitjà que serveix per donar significat al món. Capacitat de capacitat de comprendre reconèixer el món el món

13 Comunitat de diàleg CONDICIONS PEL DIÀLEG A L’AULA: – Comparteixin el sentit de la conversa com a eina essencial per l’aprenentatge – Creació de condicions necessàries per a fer possible el diàleg – Aprenentatge d’estratègies comunicatives

14 Què són les habilitats de pensament? Grau de competència d'un subjecte concret enfront d'un objectiu determinat. Destresa a fer certes coses adquirida amb l'estudi i l'experiència.

15 HABILITATS DE PENSAMENT*: RAONAMENT INVESTIGACIÓ CONCEPTUALITZACIÓ FORMULACIÓ Connectar Descobrir Abstracció Interpretació i relacionar Relació llenguatge i traducció i pensament Elaboració Recollida Organització Preservar el d’informació d’informació de la informació significat Rellevant Rellevant en Rellevant en Rellevant en en ciències ciències tot el àrees del Formals experimentals coneixement llenguatge *Jugar a pensar. De Puig, Irene; Sátiro, Angélica. Editorial EUMO

16 HABILITATS DE RAONAMENT: Buscar i donar raons: per clarificar i justificar als altres en què o per què sustentem les nostres opinions o creences. Inferir: extreure conclusions d’allò que escoltem, veiem o sabem. Raonar analògicament: establir una relació entre un o més elements de sistemes diferents (identificar punts en comú en diferents situacions com el color, la forma la funció etc). Relacionar causes i efectes: causa: condició que determina l’existència de qualsevol fenomen. Relacionar parts i tot: veure que les relacions entre les parts i el tot no sempre són iguals. Relacionar mitjans i fins: Establir criteris: criteri significa que serveix per jutjar.

17 HABILITATS D’INVESTIGACIÓ: Esbrinar: Buscar la veritat sobre una cosa, descobrir-la. Formular hipòtesis: Davant d’una situació desconcertant o obstacle, es busquen explicacions encara que siguin provisionals. Una hipòtesi és una explicació provisional que requereix ser comprovada, però que anuncia una possible solució del problema. Buscar alternatives: Buscar diferents maneres de fer i de pensar. Contrari al pensament dogmàtic. Habilitat fonamental per desenvolupar la creativitat Seleccionar possibilitats: Pensar en coses possibles i probables. Probable: té possibilitats d’existir en el món real. Possible: pot ser pensat encara que no tingui una existència concreta.. Imaginar: tenir una idea sobre alguna cosa que no està present realment. Transcendim l’experiència, les seves dades i els seus fets.

18 HABILITATS DE CONCEPTUALITZACIÓ: Definir: marcar límits, delimitar, determinar. Presuposa distinció, diferenciació i comparació. Donar exemples i contraexemples: Exemplificar és concretar idees abstractes. Moviment contrari al generalitzar. Contraexemplificar: intentar falsar els nostres exemples, millorarà la nostra capacitat de pensar. Comparar: establir una relació des d’un mateix criteri (observar les semblances i diferències). Exercita el raonament analògic. Contrastar: forma de comparació que prioritzar les diferències. Agrupar i classificar: organitzar, incloure i excloure elements en un grup. Per agrupar s’ha de comparar i establir criteris. Seriar: és una forma d’ordenació. És diferent a classificar perquè aquí fas un ordre seqüencial, per ordre de prioritats.

19 HABILITATS DE FORMULACIÓ: Explicar: narrar i descriure: explicar o enumerar les característiques d’una cosa o situació. Narrar: forma explicativa que té en compte el temps i la seqüència de l’explicació. Interpretar: introduir un significat personal a la informació que rebem, raonant, argumentant, deduint etc. Improvisar: fer alguna cosa sense planificar-la, estudiar-la o preparar-la. Traduir diferents llenguatges entre sí: relacionar llenguatges poètics, musicals, pictòrics, corporals, teatrals.

20 Com es promouen aquestes habilitats en els diferents projectes presentats? Hem de buscar situacions on aparegui: l’admiració, el dubte, la inquietud… HEM D’APROFITAR LES SEVES CURIOSITATS per potenciar i afavorir les seves capacitats, respectant la seva diversitat, per això, hem de buscar situacions adequades per fer, pensar i comunicar.

21 Enumera 3 habilitats que hagis treballat amb els teus alumnes: 1. 2. 3.

22 Quines són les principals habilitats que es treballen en cada projecte? 1.Com aprenem? Els límits del coneixement. Processos de cerca d’informació. 2. Maternitats 3.Els “Kuentistes” 4.Fem créixer mongetes 5. Aprendre a aprendre, situacions d’aula a CM i CS 6.La resolució a l’aula: un exemple de com aprenem amb comunitat 7. El sentit de la comunitat Raonament Investigació Conceptualització Formulació

23 3 HABILITATS TREBALLADES: 3 idees per projectar el curs vinent Què ens enduem avui?

24 BIBLIOGRAFIA: LIPMAN, M; SHARP, A MARGARET; OSCANYAN, F. Filosofia a l’escola. Eumo Editorial. 1991 PUIG DE, IRENE; SÁTIRO, ANGÉLICA. Jugar a pensar. Recursos para aprender a pensar en educación infantil. Eumo Editorial. 2000 PUIG DE, IRENE; ANDRÉS, IÑAKI. Reavaluar. L’avaluació reflexiva a l’escola. Eumo Editorial. 2003. FONTS, MONTSERRAT. Llegir i escriure per viure. Graó. Leer y escribir un enfoque comunicativo y constructivista. Cuadernos de educación.


Descargar ppt "Amb quina foto us identifiqueu el dia a dia a l’aula?"

Presentaciones similares


Anuncios Google