La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós"— Transcripción de la presentación:

1 Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós
La variació lingüística

2 Què entenem per llengua?
La llengua és una convenció, un concepte abstracte, que perdura al marge del canvi lingüístic. La parla, en canvi, és l’actualització de la llengua per part d’un individu. La parla és, doncs, el motor del canvi lingüístic. La variació lingüística és fruit dels diversos factors que influeixen en els parlants i en els actes de parla.

3 La variació lingüística. Conceptes
Variació lingüística: conjunt de possibilitats comunicatives de les llengües. Variable lingüística: unitats lingüístiques que es poden manifestar de diferents maneres. Per exemple, la 1a persona del present d’indicatiu. Variant lingüística: cadascuna de les diverses realitzacions d’una variable: parle, parlo, parl. Varietat lingüística: conjunt de variants que determinen un subconjunt homogeni (un dialecte) en una llengua.

4 La variació lingüística. Eixos (I)
Variants diafàsiques Eix vertical: variants diacròniques Variants diastràtiques Eix horitzontal: variants diatòpiques

5 La variació lingüística. Eixos (II)
Variants diacròniques: la llengua al llarg de la història i les variants generacionals. Variants diatòpiques: la llengua associada al territori. Variants diastràtiques: la llengua associada a l’estructura social i a les marques de gènere, raça, etc. Variants diafàsiques: variants funcionals o registres, relacionades amb les condicions d’ús.

6 La variació lingüística. Els registres
Factors que els defineixen: El tema Temes generals / temes específics El tenor interpersonal Familiar / formal / solemne El canal Canal oral / canal escrit El tenor funcional Objectivitat / subjectivitat

7 La variació lingüística. Tipus de registres i nivell de formalitat
Cientificotècnic Juridicoadministratiu Literari Periodístic Publicitari Llenguatges d’especialitat Nivell de formalitat ESTÀNDARD Col·loquial Argots Vulgar

8 La variació lingüística. L’adequació al registre lingüístic (Ia)
- D’acord amb l’epígraf introductori, la teua tasca consisteix a analitzar les perspectives socioeconòmiques de part del mercat cítric de la Unió Europea, tot valorant la situació macroeconòmica de l’àmbit comercial i incloent-hi les hipotètiques variacions estructurals, com també reflectir la repercussió dels aspectes no sistematitzables, com ara les pèrdues ocasionades per factors meteorològics adversos.

9 La variació lingüística. L’adequació al registre lingüístic (Ib)
- En aquest problema has de trobar quants diners guanyarà un llaurador si la seua finca produeix 500 quilograms de taronges, que ven a 50 cèntims d’euro per quilogram, però una pedregada ha fet malbé el 25% de la collita.

10 La variació lingüística. L’adequació al registre lingüístic (IIa)
- Ep!, col·legues, calleu la boqueta i ateneu-me. Veieu este cercle que tinc ací, que pareix el del Trívial? Ala, agarreu tots els formatges que hi ha marcats i digueu-me quin angle fan.

11 La variació lingüística. L’adequació al registre lingüístic (IIb)
- Va, xiquets, silenci i ateneu-me. Fixeu-vos en la circumferència que he dibuixat a la pissarra. Vull que prengueu independentment cada secció i en mesureu l’angle.

12 La variació lingüística. L’adequació al registre lingüístic (IIIa)
- Xe, xavalots! Feu-me cas! Fotem fora estos borinots! Que se’n vagen a fer la mà! Que ja se’ls ha passat l’arròs i són més lletjos que pegar-li a un pare!

13 La variació lingüística. L’adequació al registre lingüístic (IIIb)
Amigues i amics! Heu de creure’m si us dic que ha arribat l’hora d’un canvi en el Govern! Ells també necessiten passar un temps en l’oposició i reflexionar. Han dut a terme polítiques molt conservadores i cal dotar d’aire fresc la vida política!

14 La variació lingüística. Exercici 1
A continuació, us proporcionarem una sèrie de textos perquè en determineu els factors que defineixen el registre lingüístic (tema, tenor interpersonal, canal, tenor funcional) i digueu a quin registre pertanyen.


Descargar ppt "Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós"

Presentaciones similares


Anuncios Google