La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Activitats Acaba Algunes dades dels planetes del sistema solar

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Activitats Acaba Algunes dades dels planetes del sistema solar"— Transcripción de la presentación:

1 Activitats Acaba Algunes dades dels planetes del sistema solar
MERCURI VENUS TERRA MART JÚPITER SATURN URÀ NEPTÚ Distància mitjana al Sol (UA) 0,39 0,72 1,00 1,52 5,20 9,54 19,18 30,06 Període de translació (anys) 0,24 0,62 1,00 1,88 11,86 29,46 84,01 164,79 Massa (Terra = 1) 0,06 0,82 1,00 0,11 317,8 95,1 14,5 17,2 Radi (Terra = 1) 0,38 0,95 1,00 0,53 11,2 9,42 4,10 3,88 Densitat mitjana (aigua = 1) 5,4 5,2 5,52 3,9 1,3 0,7 1,2 1,7 Període de rotació (dies) 58,6 --243* 1 1,03 0,414 0,426 --0,72* 0,671 Satèl·lits coneguts 1 2 63 47 27 13 Llegenda de la taula Els anys referits són terrestres. La massa de la Terra que s’ha pres com a referència és de 5, kg. El radi de la Terra pres com a referència és de 6378 km. La densitat de l’aigua és d’1 g/cm3. L’asterisc indica que el sentit de rotació és horari. Activitats Acaba Nota: per veure algunes característiques de cada planeta, feu-ne clic sobre el nom.

2 Característiques de Mercuri És el planeta més pròxim al Sol; si miràvem el Sol des de Mercuri, ens semblaria dues vegades i mitja més gran que vist des de la Terra. La seva superfície s’assembla a la de la Lluna, ja que està plena de cràters i clivells, marques ocasionades pels impactes dels meteorits. Com que no té atmosfera que pugui dispersar la llum, si estiguéssim sobre la seva superfície veuríem sempre el cel negre. Aquesta manca d’atmosfera fa que Mercuri tingui molts contrastos de temperatura. Quan hi pega el Sol, assoleix els 425 ºC, i a les zones d’ombra baixa fins als 170 ºC. Torna a la taula prement el ratolí sobre aquest text.

3 Característiques de Venus És el tercer objecte més brillant del cel, després del Sol i de la Lluna; per això s’ha denominat estel del matí o estel del vespre. És semblant al nostre planeta en grandària, massa, densitat i volum, però no té oceans. Té molts de volcans, rius de lava i muntanyes. La seva densa atmosfera (CO2), provoca un gran efecte d’hivernacle que incrementa la seva temperatura superficial fins als 480 ºC; per això, no hi ha aigua en forma líquida. Gira sobre el seu eix molt lentament, en sentit contrari al dels altres planetes, per la qual cosa en aquest, el Sol surt per l’oest i es pon per l’est. Torna a la taula prement el ratolí sobre aquest text.

4 Característiques De la Terra És l’únic planeta del sistema solar que té les condicions necessàries per al desenvolupament de la vida: temperatures mitjanes de 15 ºC, aigua líquida i una atmosfera amb oxigen. L’atmosfera, a més de permetre la vida, ens protegeix de l’impacte de meteorits i de les radiacions solars perjudicials. Gira sobre el seu eix cada 24 hores, i cada 365 dies, aproximadament, al voltant del Sol, la qual cosa provoca el dia i la nit, i les estacions, respectivament. Torna a la taula prement el ratolí sobre aquest text. Té quatre capes, de les quals obtenim els recursos naturals que necessitam.

5 Característiques de Mart Es denomina planeta vermell pel seu color. La superfície s’assembla a alguns deserts de la Terra, i té algunes formacions geològiques espectaculars, com el canyó Valles Marineris, de 4000 km de longitud, o el mont Olimpus, de 24 km d’altura. Té una atmosfera molt fina, composta de CO2 principalment, que es congela alternativament en cada un dels pols. Es creu que en el passat va haver-hi aigua o algun altre fluid sobre la superfície de Mart. Torna a la taula prement el ratolí sobre aquest text. Els seus dos satèl·lits, Fobos i Deimos, són dels més petits del sistema solar.

6 Característiques de Júpiter És el planeta més gran del sistema solar, té més matèria que tots els altres planetes junts, i el seu volum és mil vegades el de la Terra. Té molts de satèl·lits, i quatre d’aquests (Io, Ganímedes, Calisto i Europa) van ser descoberts per Galileu el 1610. La seua espessa atmosfera és complexa i està composta d’hidrogen (90%) i heli (10%). Té núvols i tempestes, per la qual cosa mostra franges de diversos colors i algunes taques, com la Gran Taca Vermella. Torna a la taula prement el ratolí sobre aquest text. Té anells formats per material rocós, però menys brillants que els de Saturn.

7 Característiques de Saturn Saturn és l’únic planeta amb anells visibles des de la Terra. Els seus anells estan formats per partícules les grandàries de les quals van des de la mida microscòpica fins a fragments com un edifici. La seva atmosfera està composta per un 75% d’hidrogen, i un 25% d’heli. És l’únic planeta que té una densitat menor que l’aigua. Si trobàssim una mar prou gran per a posar a Saturn damunt, hi suraria. Torna a la taula prement el ratolí sobre aquest text. Té molts de satèl·lits, però Tità n’és el més gran, amb un diàmetre de 5150 km.

8 Característiques d’Urà És el tercer planeta més gran del sistema solar. La seva atmosfera està formada per hidrogen, metà i altres hidrocarburs. Es veu blava perquè el metà absorbeix la llum vermella. Rota en sentit horari, i el seu eix de rotació és quasi paral·lel al pla de la seva òrbita. Així, Urà està inclinat de manera que l’equador fa quasi angle recte amb la trajectòria de l’òrbita. Té anells, com els altres planetes gasosos, però molt tènues. Els seus satèl·lits més grans són Titània i Oberó, de grandària semblant (1580 i 1520 km de diàmetre, respectivament). Torna a la taula prement el ratolí sobre aquest text.

9 Característiques de Neptú És el més exterior dels gegants gasosos. El seu interior és roca fosa amb aigua, metà i amoníac líquids, i l’exterior és hidrogen, heli, vapor d’aigua i metà, que li confereix el color blau, igual que Urà. Té els vents més forts dels planetes del sistema solar; de fet, al voltant de la Gran Taca Fosca assoleixen els 2000 km/h. Com la resta dels planetes gasosos, l’envolten anells. Té diversos satèl·lits naturals, i el més gran d’aquests és Tritó, que té més del 99,5% de la massa en òrbita al voltant de Neptú amb 2700 km de diàmetre. Torna a la taula prement el ratolí sobre aquest text.

10 Activitats 1 Respon les preguntes: 3 Fes un esquema amb els satèl·lits mostrats en el text. Quin planeta és l’estel del matí? Quin és anomenat planeta vermell? Quin té els vents més forts? Quin té menys densitat que l’aigua? On es troba la Gran Taca Vermella? I el mont Olimpus? Quin d’aquests no té atmosfera? 4 Informa’t de les dimensions del canyó Valles Marineris i del mont Olimpus. Pertanyen totes dues formacions geològiques al mateix planeta? 5 La Gran Taca Vermella és una tempesta amb més diàmetre que el de la Terra. Esbrina des de quants anys fa que s’hi observa i la velocitat dels vents que és capaç de provocar. 2 Ordena els planetes de major a menor segons la: Massa. Densitat. Grandària. 6 De vegades, la part més calenta d’Urà és un dels seus pols. A què creus que és degut això?


Descargar ppt "Activitats Acaba Algunes dades dels planetes del sistema solar"

Presentaciones similares


Anuncios Google