La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

La crisi final de la Restauració: la Dictadura de Primo de Rivera

Presentaciones similares


Presentación del tema: "La crisi final de la Restauració: la Dictadura de Primo de Rivera"— Transcripción de la presentación:

1 La crisi final de la Restauració: la Dictadura de Primo de Rivera
ESQUEMES, MAPES I IMATGES DEL TEMA

2 Alfons XIII Fill pòstum del rei Alfons XII i de Maria Cristina d’Habsburg, nascut a Madrid el 17 de maig de 1876. Fou coronat Rei d’Espanya el Es va casar amb Victòria Eugènia de Battenberg el 1906. L’abril de 1931, a rel de les eleccions municipals, van renunciar del tron espanyol i es va exiliar, establint finalment la seva residència a Itàlia. Va morir a Roma el 28 de febrer de 1941. El 1980 el seu cadàver va retornar a Espanya i fou enterrat a El Escorial, al Panteó de Reis.

3 Miguel Primo de Rivera

4 Miguel Primo de Rivera Va néixer a Jerez de la Frontera el 8 de gener de 1870. Va participar a la guerra de Marroc, on va arribar a general. Fou capità general de Catalunya fins el 1923, quan protagonitzà el cop d’Estat. Va morir a París, el 16 de març de 1930.

5 El desembarcament d’Alhucemas

6 El desembarcament d’Alhucemas
Es va produir el 8 de setembre de 1925 com una acció combinada hispano – francesa per acabar amb la guerra del Marroc. Uns soldats espanyols van desembarcar, juntament amb carros de combat i artilleria. Les operacions van acabar la primavera de 1926, amb la derrota d’Abd-el-Krim i l’ocupació militar total del Protectorat del Nord del Marroc.

7 El Pacte de Sant Sebastià
El Pacte de Sant Sebastià fou una reunió que es celebrar el 17 d’agost de 1930, convocada per Miguel Maura i Niceto Alcalá-Zamora. Hi van acudir representants de diverses corrents republicanes de tota Espanya: Alejandro Lerroux, del Partido Radical Republicano Manuel Azaña, d’Acción Republicana Marcelí Domingo, Alvaro Albornoz y Ángel Galarza, del Partido Radical Socialista. Niceto Alcalá-Zamora i Miguel Maura, de Derecha Liberal Republicana. Manel Carrasco Formiguera, d’Acció Catalana Matias Mallol, d’Acció Republicana de Catalunya Jaume Ayguadé, d’Estat Català Santiago Casares Quiroga, de l’Organitzación Republicana Gallega Autónoma I altres a títol individual com Indalecio Prieto, Fernando de los Rios, Eduardo Ortega y Gasset, etc. ES VA DECIDIR: Formar un Comitè Revolucionari, presidit per N. Alcalá-Zamora Preparar un aixecament militar contra la Dictadura, que es va planificar per al 15 de desembre del mateix any

8 La Sublevació de Jaca Bandera de la II República
El 29 de gener de 1930 es produïa la dimissió de Primo de Rivera, i al dia següent el Rei nomenava nou cap de Govern al gral. Berenguer. Del Pacte de Sant Sebastià se’n va derivar l’acord de fer un “pronunciamiento militar” per enderrocar la Dictadura. Després de molts endarreriments, l’aixecament es produí a Jaca el 12 de desembre de 1930. El fracàs militar va acabar amb la detenció dels seus caps i la condemna a mort dels capitans Galan i Garcia Hernández (executats dies després) Bandera de la II República


Descargar ppt "La crisi final de la Restauració: la Dictadura de Primo de Rivera"

Presentaciones similares


Anuncios Google