La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

   .

Presentaciones similares


Presentación del tema: "   ."— Transcripción de la presentación:

1

2 Índex de diapositives Què en saps de…? El paper
Llapis, portamines i retoladors El regle Escaire i cartabó. Traçat de paral·leles. Escaire i cartabó. Traçat de perpendiculars. Activitat 1. Representació El transportador d’angles. Com es traça un angle? Com es traça un angle amb escaire i cartabó? El compàs Construcció d’un tangram I Construcció d’un tangram II Construcció d’un tangram III Activitat 2. Representació

3 Sumari Suports: · Paper Instruments de dibuix: · De traçat · Auxiliars

4 Què en saps de..? 1. Quin és el nom de les eines de mesura que hi ha a la fotografia? 2. Quina altra aplicació té el compàs, a més de servir per traçar arcs i circumferències? 3. Com es diu l’eina de traçat que pot guardar a dins mines calibrades? 4. Quin nom rep el paper transparent, utilitzat principalment per calcar dibuixos a tinta?

5 El paper Els papers més utilitzats en dibuix tècnic són: Paper opaco
Paper vegetal Paper mil·limetrat Paper per a croquis Cada un dels formats s’obté dividint per dos el costat més gran del format anterior. Format Amplada (mm) Llargada (mm) Superfície (m²) A0 841 1189 1 A1 594 1/2 A2 420 1/4 A3 297 1/8 A4 210 1/16 A5 148 1/32 A6 105 1/64

6 Llapis, portamines i retoladors
Secció de dos llapis Circular Tipus de mina Xifres Lletres Algunes aplicacions Toves 0-1 8B a 3B Dibuix artístic Mitjanes 2-3 2B – B – HB – F Dibuix de croquis Dures 4-5 H a 5H Dibuix de plànols Extradures 6-9 6H a 10H Dibuix sobre superfícies dures Mina Hexagonal

7 El regle El regle és un instrument de forma rectangular i poc gruixut que s’utilitza per traçar línies rectes, transportar longituds i mesurar segments. Té bisellat el costat on hi ha la graduació en mil·límetres. Normalment, els que es fan servir en dibuix tècnic són de fusta o de plàstic transparent. Les longituds dels regles més usuals són de 20 o 30 cm, encara que se’n poden trobar de fins a 80 cm. Tots estan bisellats pel costat on tenen la graduació.

8 Escaire i cartabó. Traçat de paralel·les.
Es col·loca l’escaire de manera que la hipotenusa coincideixi amb la línia a partir de la qual es volen traçar les paral·leles. Mentre se sosté l’escaire amb la mà dreta, amb l’esquerra s’acosta el cartabó fins que la seva hipotenusa coincideixi amb el catet esquerre de l’escaire. Agafant amb força el cartabó amb la mà esquerra, es desplaça l’escaire i se n’utilitza la hipotenusa per traçar paral·leles.

9 Escaire i cartabó. Traçat de perpendiculars
Els dos primers apartats són els mateixos que els del traçat de les paral·leles. Agafant el cartabó amb la mà esquerra, es gira l’escaire fins que la seva hipotenusa sigui perpendicular a la línia. Es continua agafant el cartabó amb la mà esquerra i amb la dreta es desplaça l’escaire; d’aquesta manera, es poden traçar línies perpendiculars a la línia donada.

10 Activitat 1. Representació
Dibuixa sis quadrats iguals en una làmina DIN A4 i traça: a) Línies horitzontals paral·leles amb una separació de 10 mm. b) Línies horitzontals paral·leles amb una separació de 5 mm. c) Línies verticals paral·leles amb una separació de 10 mm. d) Línies paral·leles amb una inclinació de 45º respecte de l’horitzontal, separades 10 mm. e) Línies paral·leles amb una inclinació de 30º respecte de f) Línies paral·leles amb una inclinació de 60º respecte de

11 El transportador d’angles
Com es traça un angle? Dibuixarem una línia i marcarem un punt. A continuació, posarem el transportador de manera que el punt de referència coincideixi amb el punt que hem marcat a la línia. Aleshores, marcarem els graus que volem que tingui l’angle i, finalment, traçarem una línia entre aquesta marca i el punt senyalat a la recta.

12 Escaire i cartabó Com es traça un angle amb escaire i cartabó?

13 El compàs El compàs és un estri que s’utilitza per traçar arcs i circumferències. Està format per dos braços articulats units per un extrem. En un dels braços hi ha el portaagulles i en l’altre s’hi poden acoblar diferents accessoris, com el portamines, una altra agulla o un adaptador per a retoladors. Alguns compassos tenen entre els dos braços una rodeta inserida en un cargol roscat, que fa la funció d’afinar la precisió de l’obertura. Correcte Incorrecte

14 Construcció d’un tangram (I)
El tangram és un joc xinès d’una antiguitat mil·lenària. Consta de set peces: 2 triangles petits, 2 triangles grans, 1 triangle mitjà, 1 quadrat i 1 paral·lelogram. Amb aquestes set peces es poden compondre moltes figures. Et proposem que construeixis un tangram amb una cartolina.

15 Construcció d’un tangram (II)
Traça una línia horizontal i marca el segment AB = 12 cm. Des del punt A, dibuixa una perpendicular al segment amb l’ajut de l’ escaire i el cartabó. Recolza l’agulla del compàs al punt A i amb l’obertura AB traça un arc que talli la perpendicular al punt C. Recolzant l’agulla del compàs primer en B i després en C, amb l’obertura AB, descriu uns arcs que es tallin al punt D. Ara ja tens un quadrat de 12 cm de costat. Uneix el punt C amb D i B.

16 Construcció d’un tangram (III)
Traça la diagonal AD i marca, amb l’ajut del regle, el punt mitjà M d’AB. Des del punt M, traça una paral·lela a AD fins que es talli amb BD al punt E. Traça la diagonal CB, que tallarà AD al punt O, fins que es trobi amb ME al punt F. Des de F, dibuixa una paral·lela a BD fins que es trobi amb AD a G. Des del punt M, traça una paral·lela a la línia CF que talli AD al punt F. Retalla seguint les línies marcades i obtindràs les set peces.

17 Activitat 2. Representació


Descargar ppt "   ."

Presentaciones similares


Anuncios Google